Martine de Voort

Martine

Familierechtadvocaat en mediator, docent/trainer rechterlijke macht en advocatuur
Sinds 1995 ben ik advocaat en mediator en heb dus lang en veel ervaring in het begeleiden van mensen die te maken hebben met het familierecht waaronder een echtscheiding. Naast mijn dagelijkse werk als advocaat en mediator ben ik ongeveer 2 dagen per maand docent/trainer bij het training- en studiecentrum van de rechterlijke macht (SSR) en intervisiebegeleider bij de Nederlandse Ode van Advocaten en de Vereniging voor Familerechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS).

Als mediator en advocaat sta ik mensen bij in een echtscheidingsproces en al hetgeen daarbij komt kijken, zoals het maken van een ouderschapsplan, het berekenen van alimentatie, de uitleg van huwelijkse voorwaarden, de uitleg van gemeenschap van goederen, het uitwerken van vermogensafwikkelingen, de afwikkeling van pensioenen,  hoe om te gaan met de (voormalige) echtelijke woning, hoe om te gaan met het ondernemingsvermogen, de vaststelling van het inkomen en wat uitkeerbare winst is. 

De juridische en zakelijke uitkomst start met de aandacht voor de mens daarachter. Ik luister met empathie, analyseer zorgvuldig en handel daadkrachtig om mensen  te begeleiden naar een op maat gemaakte oplossing voor de lange termijn. Dit komt terug in de feedback of reviews die ik van mijn oud-clienten krijg.

Het fundament van de wijze waarop zij verder gingen is vaak aan de mediationtafel of tijdens het scheidingsproces inzichtelijk geworden. Het is voor mij hartverwarmend als ik oud-clienten, soms jaren later, weer tegenkom en hoor dat zij, na een vaak nare en onzekere periode, hun leven weer op de rit hebben.

Ik doe mijn werk graag als ik, door wie ik ben en wat ik kan, mensen en hun kinderen echt verder kan helpen.

Reviews 

"Zoals bij een huwelijk alles tot in detail met aandacht en liefde voorbereid wordt, hielp Martine ons bij een zo goed en prettig mogelijke afwikkeling van onze scheiding. Met aandacht voor de personen achter het verdrietige besluit om niet meer in de vorm van een huwelijk samen verder te gaan, maar wel als ouders van en voor onze kinderen, samen de toekomst zo goed mogelijk vorm te geven. Hoe doe je dat? In die nieuwe vorm, met co-ouderschap, allebei het beste voor je kinderen willen en daarbij jezelf weer opnieuw uitvinden als alleenstaande ouder. Kundig, respectvol, adviserend, luisterend, meedenkend en voelend heeft Martine samen met ons hiervoor een stevig fundament gelegd. Tevens biedt zij de mogelijkheid elk jaar te kijken of alle gemaakte afspraken nog steeds passend zijn bij ieders huidige situatie en deze indien nodig weer dusdanig af te stemmen dat deze basis zo stevig mogelijk blijft. Heel waardevol!'

"Hoe Martine zich als persoon heeft ingezet voor ons gezin zonder het zakelijke aspect te verliezen heeft ons op dat moment ver gebracht. Wij vinden het krachtig dat Martine een sfeer heeft weten te creëren waarin wij ons beide bij iedere sessie gehoord en veilig hebben gevoeld en dat we hebben mogen ervaren dat zij oprecht onpartijdig was. De escalaties verdwenen en werden omgezet in gevoelens van verbinding/samen. Door haar zakelijke- en juridisch kennis daarbovenop hebben wij ook het zakelijke pakket in harmonie kunnen afwikkelen. Niet vaak meegemaakt dat het menselijke aspect, zonder de expertise uit het oog te verliezen, tegelijkertijd mogelijk is. Dit vinden wij nogmaals erg sterk aan Martine als persoon. Haar authenticiteit en integriteit hebben ons geraakt. Dit zullen wij niet snel vergeten en zijn wij haar dankbaar voor."

"Bij mijn scheiding zijn wij samen begeleid door Martine. Dit verliep heel gestructureerd met ruimte voor het menselijke aspect alsmede het zakelijke deel. Er werd voor iedere stap genoeg tijd uitgetrokken om de verwerking van deze toch nare periode in je leven een goede plaats te geven. Aan de andere kant zat er genoeg vaart in het proces om de scheidingsperiode niet onnodig op te rekken. Martine kan zich goed verplaatsen in de persoon en belicht de zaak van beide kanten. In het bijzonder heeft Martine ook een goede visie op de financiële afwikkeling als er sprake is van bedrijfsbelangen. Wat ik ook erg heb gewaardeerd is de nazorg met een sessie ruimschoots na de afgewikkelde scheiding, toen er onenigheden waren tussen mijn ex-partner en mij over opvoedkundige kwesties en verschil in interpretatie van delen van het convenant. Je hoopt een familierecht advocaat-mediator niet nog eens in je leven nodig te hebben, maar ik heb Martine wel (succesvol) aangeraden aan een vriendin in dezelfde situatie."

"Na mijn kennismakingsgesprek met Martine viel er een last van mij af: ik hoefde het niet meer allemaal alleen te dragen; zij ging me helpen. Dat gevoel heb ik gedurende de hele scheidingsperiode gehouden. Martine wilde weten wie ik werkelijk was en kon me dat ook teruggeven. Dat was soms confronterend, maar altijd helpend. Het voorkwam dat ik in een slachtofferrol kon vallen. Zij hielp me helder te blijven denken. Martine had dat nodig om te weten hoe ze mij juridisch kon bijstaan. Het bijzondere was dat ik ook de mens Martine te zien kreeg: ze is een krachtige advocaat, mede doordat zij laat zien wie zij is en waar zij voor staat.
De meeste bewondering voor haar had ik in de rechtszaal: menselijk en tegelijk scherp, alert, zeer doortastend en verbaal ontzettend sterk. Alles wat we aan voorwerk hadden gedaan, moest daar kloppen en goed neergezet worden. Daar overtrof Martine zichzelf: ze overtuigde alle keren op inhoud.
Inmiddels ben ik gescheiden en is juridisch alles afgerond. Terugkijkend kan ik zeggen dat Martine meer voor mij geweest is dan een uitmuntend advocaat. Op een moment in mijn leven waarin ik het niet alleen kon bolwerken was zij een van de bakens in mijn woelige zee die houvast bood en me richting wees waar ik het niet meer wist."

"Martine heeft ons goed begeleid om een passende oplossing op maat te vinden in onze scheiding. Er was ook veel aandacht voor het emotionele stuk, de twee verschillende persoonlijkheden, onze krachten en valkuilen. Dit was belangrijk, omdat juist alle onderliggende emoties (met name angst, boosheid en verdriet) die bij het uit elkaar gaan komen kijken, een strijd kunnen veroorzaken die je eigenlijk allebei niet wilt.
Ik heb de mediation ervaren als heel menselijk en tegelijkertijd ook zakelijk en to-the-point. Martine is ook niet bang om te confronteren waar nodig.
Hoewel het natuurlijk een spannende periode blijft, ben ik heel dankbaar voor de manier waarop we er zo samen zijn uitgekomen. Ik weet niet of dit was gelukt zonder de hulp van Martine. Zou haar zeker aanraden!"

"Martine was able to deliver the perfect balance of professional & personal attention. If you want an emotionally intelligent mediator, as well as one who knows her legal 'stuff', Martine is perfect. She was able to support both my husband and I equally & fairly, and was not afraid to call us out & bring us back into line when needed (& we certainly needed it at times). During the most difficult period of our relationship to date, I can sincerely say Martine was a vital ingredient in that journey. This job is not for the faint-hearted, and Martine is both strong when she needs to be & full of heart when appropriate! She came highly recommended & we are both very happy we came to her."

Om meer ervaringen van twee cliënten te lezen die een mediationproces hebben meegemaakt klik hier en of hier.

Om meer ervaringen te lezen van een cliënt die ik heb bijgestaan als advocaat klik hier en/of hier.

Nevenactiviteiten

 • docent, trainer bij SSR (het training- en studiecentrum voor de rechterlijke macht) over ouderlijk gezag, omgang, verhuizingen, schoolkeuze, medische zorg en het menselijk proces van scheiden.
 • intervisiebegeleider bij de vFAS (de vereniging voor Familierechtadvocaten en scheidingsmediators), 
 • intervisiebegeleider bij de Nederlandse Orde van Advocaten
 • voorzitter van de klachtencommissie GGZ WNB en GGZ Breburg, 
 • secretaris van de Raad van Beroep van de Stichting Tuchtrecht Scheidingsmediation van de vFAS,
 • voorzitter van Stichting Het Baksche Ven.

Opleidingen

 • rechten aan de Universiteit Leiden,
 • post-HBO/universitaire opleiding Professionele Communicatie bij Phoenix opleidingen te Utrecht (TA, NLP en systemisch werken)
 • beroepsopleiding NOVA tot advocaat,
 • specialisatieopleiding tot mediator van de vFAS,
 • specialisatieopleiding tot Forensisch mediator,
 • specialisatieopleiding tot overlegscheidingsadvocaat,
 • opleiding gedragsveranderingen in gezinnen bij Prof. dr. A. Lange 
 • opleiding Strategisch coachen voor Forensisch mediators bij M. Kouwenhoven.

Lidmaatschappen

 • lid van de vFAS,
 • lid van de vereniging van Collaborative Professionals,
 • Forensisch mediator (een kwalificatie waardoor ik word benoemd door de rechter als deskundige),
 • MfN-registermediator.

Voor een chronologisch overzicht van mijn verdere nevenactiviteiten, opleidingen en lidmaatschappen verwijs ik naar de omkaderde pagina hier onderaan en mijn cv.

Intervisie
Samen met Trainingsbureau Ijsbrekers geef ik intervisie aan advocaten. Ijsbrekers combineert theatertechnieken met commucinatietechnieken en is specialist in overdracht en profilering. De kracht van deze samenwerking ligt in onze achtergronden. Wij richten ons op persoonlijke en professionele ontwikkeling en het inzichtelijk maken van blokkades die een cliënt weerhoudt zich volledig authentiek te profileren als mens en professional. Dit sluit naadloos aan bij mijn werk als advocaat- en mediator waarbij het ook soms nodig is om vastgelopen processen te doorbreken.

Forensisch mediator en bijzonder curator
In geschillen over het ouderschap bij of na scheiding of bij financiële geschillen treed ik op als forensisch mediator of als bijzonder curator, als belangenbehartiger voor kinderen. Ik word dan niet door partijen zelf uitgekozen maar door de rechter -soms in duo met een fiscalist, accountant of psycholoog - als deskundige benoemd in deze complexe scheidingszaken, die al aanhangig zijn bij de rechtbank of het gerechtshof. 

Leermeesters
Voor de wijze waarop ik mijn vak uitoefen, is ook het volgende voor mij essentieel geweest. Jarenlang heb ik intensief samengewerkt, vaak als co-mediator, met mr. C.A.R.M. van Leuven, de grondlegger van het ouderschapsplan en prof. dr. G.P. Hoefnagels, de grondlegger begin jaren '70 van scheidingsmediation in Nederland en uitvinder van de scheidingsmelding. Ik heb van deze meesters veel geleerd en ben hen daar dankbaar voor. Zij hebben in Nederland de methode Hoefnagels-van Leuven neergezet, een basis voor begeleiders van mensen in scheiding. Ik heb de ontwikkeling daarvan van dichtbij mee mogen maken en deze methode is steeds een fundament van mijn manier van werken.

Nevenactiviteiten en lidmaatschappen

• 2020- heden: benoemd intervisiebegeleider van de Nederlandse Orde van Advocaten

• 2013 - heden: docent Familierecht SSR (opleidingsinstituut voor de rechterlijke macht)

• 2012 - heden: docent Beroepsopleiding Advocatuur

• 2010 - heden: geregistreerd intervisiebegeleider van de Vereniging voor Familierecht AdvocatenScheidingsmediators (vFAS)

• 2010 - heden: voorzitter en jurist klachtencommissie GGZ WNB en de Viersprong

• 2010 - heden:  lid van de Vereniging van Collaborative Professionals (VvCP)

• 2007 - heden: geregistreerd Forensisch Mediator

•2005 - heden: geregistreerd op lijst doorverwijzing Mediation naast Rechtspraak

•2001 - heden: gecertificeerd mediator in het NMI-register, thans MfN-register

•2001 - heden: lid van de Vereniging FamilierechtAdvocaten en Mediators (vFAS)  

Cliënten over ons

Over Martine en Brigitte
''Vakmensen die weten waar het écht over gaat bij complexe emotionele en zakelijke vraagstukken. Verdiepen zich in de klant, gaan...

Lees meer

Over Martine als mediator
''Hoe Martine zich voor ons gezin heeft ingezet, zonder de zakelijke belangen uit het oog te verliezen, heeft ons ver gebracht. We...

Lees meer

Over Martine als advocaat
"Het besluit nemen om te scheiden is per definitie een zwaar en moeilijk besluit. Dan heb je alle steun nodig...

Lees meer

Over Martine als advocaat
''Martine de Voort maakte al vanaf het eerste ogenblik een bijzonder goede indruk. Ze verwelkomde mij hartelijk en we hebben...

Lees meer

Over Martine als mediator
Heel erg bedankt voor de goede, respectvolle begeleiding. Dit heeft zeker bijgedragen aan de goede relatie die wij nu nog...

Lees meer

Mijn publicaties / nieuws

De Mediationmartix, workshop
De Mediationmatrix Wat zijn de feiten? Wat is mijn vraag of probleem? Wat is mijn doel? Welke actie ga ik uitvoeren? Dit...

Lees dit artikel

Blog: Een bijzondere ontmoeting op de braderie in het Ginneken te Breda
Gisteren stond mijn dochter op haar kleedje bij de braderie in het Ginneken te Breda. Aan de andere kant van...

Lees dit artikel

Echtscheidingsmediation: Methode versus de persoon van de mediator
Echtscheidingsmediation: Methode versus de persoon van de mediator G. Frerks, T. Jongbloed, S. Kalff, L. Potters, F. Schonewille, M. Uitslag (red.) In: Reflectie...

Lees dit artikel

Kennismaken?

Wilhelminastraat 7
4818 SB Breda
chinafat@chinafatdevoort.nl
devoort@chinafatdevoort.nl

076 - 523 19 22